Imorron är det fredag!
Torsdag med tråkmat har det varit idag så det är inget som är värt att skriva om.
Däremot imorron är det fredag och då blir det smarrens! =P
Jag ska göra en pastarätt som heter Boscaiola. Det är ungefär som carbonara, men med färska champinjoner i också.
Till 4 portioner:
500g pasta
2 paket bacon
200g skivade färska champinjoner
6 dl grädde (helst vispgrädde, det blir bäst)
lite hackad persilja eller gräslök
2 skivade salladslökar (det brukar jag utesluta för det mesta)
(pasmesanost)
Koka upp pastavatten och medan pastan kokar så fräser du bacon och champinjoner.
Rör ner grädden i fräset och låt det koka tills det tjocknar lite, ca 15 min. Blanda sen i örter och ev salladslök.
Blanda såsen med den avrunna pastan och rör ev ner riven parmesan.
Ät gärna med ett gott bröd, t.ex. focaccia med nån god fyllning. Här kommer recept på det:
Focaccia
- 50 gram jäst
- 6 dl mjölk
- 1,5 tsk salt
- 0,5 dl olivolja
- 4 dl durumvetemjöl
- 1 liter vetemjöl
- Olivolja att pensla foccacian och långpannan med
- ATT STRÖ ÖVER FOCCACIA: Gourmetsalt
- Torkad eller färsk rosmarin
- Soltorkade tomater, goda oliver, fetaost
- Värm mjölken till fingervarm 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke. Tillsätt lite mjölk och rör tills jästen löst sig.
- Tillsätt mjölk, nästan allt mjöl, salt samt olivolja och arbeta ihop till en deg.
- Jäs foccaciadegen i 40 minuter under kökshandduk.
- Pensla en långpanna med olivolja. Arbeta ihop foccaciadegen i bunken och häll foccaciadegen direkt i långpannan samt tryck ut foccacian jämt så att degen täcker långpannan. Låt gäsa övertäckt med handduk i 30 minuter. Pensla foccacian med olivolja, strö över några nypor gourmetsalt samt lite rosmarin. Tryck om du vill ner oliver, soltorkad tomat samt fetaost lite här och där. Jäs i 10 minuter till.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Baka foccacian i nedre ugnen i 25 minuter tills den fått fin färg.
Tjolahopp vad gott!!!!!
Tjing!
Tisdag
Tisdag idag och ännu en "tråkig" matdag......men den blir nog inte så tråkig ändå...
Jag är lite dålig på fisk...det blir typ fiskgratäng eller laxfile'. Men sen har jag detta ess i rockärmen som är både enkelt och väldigt gott. T.o.m. barnen älskar denna soppa.
Gul fisksoppa
Ingredienser
Portioner: 4
2 fiskbuljongtärningar
6-7 potatisar, ca 600 g
2 morötter
1 dl vispgrädde
500 g fiskfilé, t ex sej, torsk eller hoki
1 l vatten
1 tsk salt
1-2 krm vitpeppar
gräslök, dill eller timjan

Koka upp buljongtärningarna med vatten. Skala och skär potatis och morötter i mindre bitar. Lägg dem i buljongen och koka dem mjuka ca 10 minuter under lock. Mixa rotfrukterna med mixerstav eller i en mixer. Tillsätt grädden och smaka av med salt och mald vitpeppar. Skär fisken i små kuber och lägg dem i soppan. Låt koka några minuter tills fisken är färdig. Strö gärna över lite hackat grönt t ex gräslök, dill eller timjan.
Servera soppan med bröd och ost.
Mycket smarrigt en kall och snöig tisdag som denna.
Tjo på er!
Just ja!
Puss!
Mmmmm.....
Jag skivade färska champinjoner, hackade lök, rev vitlök och tog lite fryst bladspenat och fräste detta en stund. Salt, peppar, chilipulver, grillkrydda och paprikapulver hade jag sedan på. När detta gottat sig en stund i grytan blandade jag ner kikärtor och tärnad, färdiglagad kycklingfile' (som jag hade i frysen) och lite oliver. Sen värmde jag allt en stund till.
Det blev så himla gott! Och det är ju dessutom perfekt ur GI synpunkt. NICE!!!

Ny dag, nya tag
Till Håkan och mig tänkte jag laga en god varm kycklingsallad med quinoa. Det kommer nog bli riktigt gott faktiskt, fast det är måndag..... =)

Bye!
Tjenixen!
<3
Lördag
Idag har jag varit lite tung i huvudet av nån anledning.... =S men nu börjar jag komma igen!
Ska snart börja fixa en smarrig lasagne. När jag gör lasagne och även vanlig köttfärssås brukar jag ha i rivna morötter, riven lök, riven vitlök, färdig tomatpastasås på burk med basilikasmak, massor med goda kryddor och som pricken över i har jag även i 2-3 dl grädde! Det blir sååå gott!!
Till lasagnen gör jag mycket bechamelsås med ost i som jag även lägger mellan lagren av köttfärssås och pastaplattor. Sallad med gurka, tomat, isbergssallad, fetaost och finhackad rödlök smakar finfint till detta och även gärna ett glas gott vin!
Ha en trevlig kväll!
<3<3<3<3<3<3<3
Hej hopp!
Mat har inte varit prio 1 direkt sista dagarna, men ibland måste man göra det lätt för sig.....
Tex ikväll gör vi det absolut enklaste.......beställer mat. Jag gillar ju iofs att stå i köket och förbereda och laga mat, men ibland är det faktiskt skönt att låta bli.......
Ha en trevlig fredagskväll, det tänker jag iallafall ha, med pizza, så ska det låta och singing bee!!
So long!
Gokväll!!
Ville bara tala om vad det stod för kulinariskt på matbordet denna trevliga tisdag....
Har en jättegod pastasås som jag lärt mig av min vän Åsa.
Himmelsk pastasås
Här har vi en pärla! Den här såsen, om man gör den utan lax, är också kanongod till t.ex. grillat på sommaren och är då toppen att spara och ha som dip till chipsen när den kallnat, om det råkar bli något över……
Du behöver:
8-10 dl creme fraiche (lätt eller vanlig, helst vanlig men du kan blanda)
Ca 2-3 grönsaksbuljongtärningar
2-3 vitlöksklyftor, pressade eller rivna
Lite hackad gräslök
Tillagad lax i bitar i den mängd som önskas
Koka ihop creme fraichen, buljongtärningarna och vitlöken. Blanda i gräslöken och vänd försiktigt ner laxbitarna och låt allt bli varmt. Servera med nykokt pasta, helst färsk tagliatelle.
Smarrens!!!
PS det går även bra att ta tonfisk på burk istället för lax DS
Till mig och Håkan (som försöker oss på GI) hyvlade jag morötter på längden och kokade i lättsaltat vatten som vi åt till såsen istället för pasta, det var jättegott!!!!
Schlagerkväll!! =D
Vi åt ju tacos igår och av resterna ska jag göra en tacopaj. Så här gör jag den när den blir till av rester:

Jag blandar den kalla tacofärsen med hackade tomater, majs, hackad rödlök, salsasås och creme fraiche. Sen svänger jag ihop en pajdeg där jag lägger blandningen, strör på ost och in i ugnen. Tacochips och guacamole är gott till. Superenkelt och supergott!
Nu hoppas vi bara att bäste man / kvinna vinner ikväll och att det blir en härlig show!!!!
Ha det bäst!!!
Fredagsmys...... =)
Förutom de vanliga ingredienserna som gurka, tomat, lök, riven ost, majs, salsasås och gräddfil, brukar vi ha guacamole, varm ostsås (finns på burk) och så gillar några i familjen att i de mjuka bröden ovanpå allt krossa tacochips med ostsmak... =) Lite märkligt kanske, men dom säger att det är jättegott. Jag själv är nöjd om jag bara får lite köttfärs, majs, riven ost, salsasås och guacamole i ett mjukt bröd! MUMS!!!
Gokväll
Ikväll blir det nog lite tv-mys och en brasa och lite snacks... Pysigt!

Kväll i stugan

Till middag idag
Att äta är ju gott.....
Måste göra ett test om det går att lägga över recept från dokument i min dator till bloggen.... detta var vad vi åt igår.....
Falustrimlor i örtagårdssås
Ingredienser
Portioner: 4
1 purjolök
400 g falukorv
1 msk smör eller margarin
2 1/2 dl grönsaksbuljong (tärning vatten)
1 dl matlagningsgrädde
2 msk fransk senap
1 krm vitpeppar
4 port ris
tomater
rödlök
Tillagningstid: Max 20 min
Svårighetsgrad: Medel
Gör så här
Skölj och strimla purjolöken. Strimla falukorven. Fräs purjo och falukorv i margarin eller smör i en traktörpanna. Tillsätt grönsaksbuljong, grädde, fransk senap och hackade färska örter t ex basilika, oregano eller persilja. Låt puttra ca 3 min. Red med maizenaredning och smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med ris och tomatsallad.
Ja det gick!!!!
Prova gärna detta, det smakar smaskens!!!!!
Tillbaka!
Nu är jag tillbaka. Lite mer motiverad denna gång tror jag! =)