Fredagsmat.....
Just imorron tänker jag göra Bearnaisekött.............som jag just precis nu bestämde mig för att kalla det!!
Jag tror jag skrivit om det förut, hur vi blev bjudna på denna rätt men som då lagades av rådjurskött. Jag har gjort den hemma men då på fläskfile' och det blev faktiskt lika gott. Och det är det som händer här imorron! Längtar redan.....
Jag återkommer med hur den lagas till. Och förhoppningsvis med en liten bild också. =)
Tjing tjing!!!
Fiskgratäng
Idag åt vi fiskgratäng. Den gör jag som så:
Jag tar vanliga frysta fiskblock som jag tinar och delar i mindre bitar. Lägger dom i en ugnsform, kryddar med salt och peppar, häller på vatten så det nästan täcker och skjuts in i ugnen på typ 200* tills fisken är genomkokt.
Under tiden gör jag ett gott potatismos med goa kryddor och blandar sen i ett par äggulor. Dessutom gör jag en sås som ska hällas på. Det varierar vilken sås jag har, men idag blen det räksås, eller faktiskt egentligen räksoppa på påse som jag blandade med bara drygt hälften av vätskan när jag kokade den. Det blev jättebra!
När fisken kokat färdigt plockar jag upp den och häller bort vattnet som den kokat i.
Jag häller tillbaka fiskbitarna i formen och delar sönder dom till mindre bitar.
Sen klickar jag ut potatismoset runt kanterna på ugnsformen och häller över såsen i mitten.
Skjuts in i ugnen igen tills moset fått fin färg.
Klart!
Så här såg den ut idag...

Ha det gott!
Tjing!!
Men.....
Ska försöka hitta lite inspiration igen..............................................................................återkommer.....
Tjing!!!
Jessicas tacopaj
Jessicas tacopaj
Den här pajen har jag kallat Jessicas tacopaj helt enkelt för att jag fått receptet av min vän Jessica! Otippat, va? Det som är lite speciellt med den här pajen är att det inte är någon pajdeg i botten som det brukar vara i en paj , men oj vad den är god!
Du behöver:
2 burkar creme fraiche
2 askar philadelphiaost
600g brynt köttfärs
1påse tacokrydda
3 tomater, hackade
1 gul lök, hackad
Riven ost
Blanda crème fraichen och philadelphiaosten väl och bre ut den i en ugnsform.
Blanda i tacokryddan, tomaterna och löken i köttfärsen och bre ut den på ostblandningen.
Strö över riven ost och skjutsa in i ugnen i ca 15 min i 200*
Servera med en sallad blandad av det du gillar (jag gillar när det är rödlök, fetaost och avokado i min sallad just till tacos) och tacochips. Man kan även ha både mjuka och hårda tacobröd till detta om man vill.
Tjing!
Pastagratäng
Pastagratäng
Den här rätten fungerar jättebra att laga av rester. Använd gärna kokt kall pasta och överbliven köttfärssås. Är lite som lasagne, men enklare fast lika god!
Du behöver:
Pasta av någon sort (spagetti fungerar inte så bra)
Köttfärssås
Béchamelsås som du blandar i lite ost i
Blanda pasta och köttfärssås (gärna kallt, det går bra)
Koka en béchamelsås och blanda i några skivor ost när den kokat klart.
Lägg pastablandningen i en ugnsform och häll den varma béchamelsåsen över.
Ställ in i ugnen i 175* i 20-30 min. eller tills den fått lite färg.
Njut med en god sallad och gärna bröd.
Gott!
Tjing!
File´panna
Filépanna
Du behöver:
Potatis
Fläskfilé eller kycklingfilé som du strimlat och marinerat
Färska champinjoner i bitar
Lök i bitar
Paprika i bitar
Halloumiost i skivor
Potatis och filé tar du så mycket att du tycker det räcker till alla. Resten av ingredienserna tar du givetvis bara de du gillar. (Du kanske kommer på nåt annat som skulle vara gott att ha i!)
Skala och skär potatisen i klyftor som du sköljer av under rinnande vatten för att det inte ska fastna i botten på formen.
Ringla lite olja i botten på en ugnsfast form och lägg potatisen däri. Ställ in i ugnen i 225°.
Efter 10 min. i ugnen tar du ut formen och ”strör” över den strimlade file’n och de andra ingredienserna på potatisen. Häll även över marinaden.
Ställ tillbaka in i ugnen i ca 20 min.
Servera med en god sallad och förslagsvis tzatziki eller någon annan god sås och bröd.
MUMS!
Ugnsfalu med potatismos, broccoli och varm tomatsås
Min ugnsfalu skär jag i skivor fast inte rakt igenom, så den håller ihop nertill. Sen sticker jag ner ostskivor i snitten och ringlar på lite olja och har på grillkrydda. In i ugnen på 200¤ i ca 20 min eller tills den ser färdig ut.
Potatismos gör jag helst egen, det blir godast
Kokar broccoli
Till tomatsåsen tar jag nästan en hel lök och 1-2 vitlöksklyftor som jag hackar ganska smått och fräser på i olja i en kastrull.
När löken fräst en stund häller jag i krossade tomater, salt, peppar och ett uns socker. Sen får detta puttra gärna lika länge som korven står i ugnen.

Prova gärna detta, det är väldigt gott.
Tjing!!!
Pasta med laxsås
Himmelsk pastasås
Här har vi en pärla! Den här såsen, om man gör den utan lax, är också kanongod till t.ex. grillat på sommaren och är då toppen att spara och ha som dip till chipsen när den kallnat, om det råkar bli något över……
Du behöver:
8-10 dl creme fraiche (lätt eller vanlig, helst vanlig men du kan blanda)
Ca 2-3 grönsaksbuljongtärningar
2-3 vitlöksklyftor, pressade eller rivna
Lite hackad gräslök
Tillagad lax i bitar i den mängd som önskas
Koka ihop creme fraichen, buljongtärningarna och vitlöken. Blanda i gräslöken och vänd försiktigt ner laxbitarna och låt allt bli varmt. Servera med nykokt pasta, helst färsk tagliatelle och gärna focaccia.
Smarrens!!!
PS det går även bra att ta tonfisk på burk istället för lax DS
Så här blev den
Herregud!
och den var verkligen jättegod!!! Ser mycket fram emot imorron kväll att få sätta tänderna i godingen! På riktigt!
(Jag bredde förresten på mer creme fraiche efteråt, så det syns nästan inte att vi smakat......) =)
Återkommer!
Tjing!
PS jag tror ni förstått att jag verkligen ääääälskar smörgåstårta....
Smörgåstårta!!!!
Har just lagt ihop den men garneringen fixar jag imorron.
Ville ha lite annorlunda fyllning än det vanliga med skinka eller räkor eller leverpastej och så här gjorde jag då:
Jag använde vanligt rostbröd, men Skogaholms, som är stora, och skär bort kanterna.
Sen la jag 4 x 3 skivor i varje lager.
Fyllning nr 1.
Smulad fetaost
Soltorkade tomater i olja som jag hackade fint
Creme fraiche
Lite salt och peppar
Fyllning nr 2.
Kokta hackade ägg
Majonäs
Hackad dill
Creme fraiche
Lite salt
Fyllning nr 3.
Riven ost
Pesto
Gräslöksost (creme bonjour)
Creme fraiche
Ett lager bröd mellan varje fyllning. Och sen ett lager bröd överst, sen bredde jag över creme fraiche runt om hela.
Var för sig var fyllningarna väldigt goda så jag hoppas verkligen dom blir goda tillsammans sen...... =)
Hör av mig imorron om hur det blev och förhoppningvis även med en bild på underverket......
Tjing!!
Indisk gryta
Idag blir det en indisk gryta vid namn Kerala Curry.
Superenkelt.

Kycklingfile' i den mängd som önskas.
Strimlad vitkål
Minimajs
Cocosmjölk på burk och
Kryddpåse (ar) som heter Santa Maria Kerala Curry

Fräs på kycklingfile' i strimlor
Fräs på vitkålen
Släng i minimajsen
I med kryddpåsen (arna)
Och i med cocosmjölken
Låt puttra ca en kvart
Servera med förslagsvis ris
Tjing!
Lax
Till 4 pers.
Blanda 2 dl creme fraiche med
2 msk dijonsenap
2 msk vitt vin
1 msk honung
1 tsk salt
1 krm vitpeppar
Lägg ca 600 g laxfile i en ugnsform
Bred över creme fraicheblandningen
In i ugnen i 225¤ i ca 20 min.
Servera med ris eller potatis och en god sallad!
Ät och njut!
Tjing!
Falustrimlor i örtagårdssås
Denna smarriga och enkla korvrätt blir det på 34:an idag!


Falustrimlor i örtagårdssås
Ingredienser
Portioner: 4
1 purjolök
400 g falukorv
1 msk smör eller margarin
2 1/2 dl grönsaksbuljong (tärning vatten)
1 dl matlagningsgrädde
2 msk fransk senap
1 krm vitpeppar
4 port ris
tomater
rödlök
Gör så här
Skölj och strimla purjolöken. Strimla falukorven. Fräs purjo och falukorv i margarin eller smör i en traktörpanna. Tillsätt grönsaksbuljong, grädde, fransk senap och hackade färska örter t ex basilika, oregano eller persilja. Låt puttra ca 3 min. Red med maizenaredning och smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med ris och tomatsallad.
Tjing!!
Sheperdspaj!
Hade gärna velat lägga in en bild på godingen men det funkar inte!
Men ungefär så här gör jag:
Gör en köttfärssås med morötter och lök i, men innan du har i tomatsås eller nån annan vätska så strör du över lite mjöl som du blandar ihop med färsen. Sen i med tomatsås, grädde och en massa kryddor, gärna lite spiskummin också. I och med mjölet så blir köttfärssåsen lite "stabbig" och det är bra för den får inte vara för lös och rinnig.
I med färsen i en ugnsform och klicka över potatismos som du smaksatt lite med nån krydda du gillar (jag hade bara grillkrydda idag) och ett par äggulor.
In i ugnen på 200¤ i ca 15-20 min, gärna med vredet på grilleffekt.
Blanda till en god sallad att servera till!
Ät och njut!
Tjing!

Lövbiffspasta
Tagliatelle med lövbiff och svamp i krämig gräddsås
|
600 gram | ||
750 gram | ||
1,5 st | ||
15 st | ||
3 msk | ||
3 msk | ||
3,75 dl | ||
1,5 dl | ||
1 msk | ||
2,25 msk | senap, fransk | |
0,75 tsk | ||
salt och peppar, efter smak |
1.Hacka vitlöken fint, strimla köttet och skiva champinjonerna. Fräs vitlöken gyllenbrun i smöret.
2. Lägg sedan ner kött och svamp och låt det fräsa någon minut. Strö över vetemjöl och rör om, tillsätt sedan buljong, grädde, senap, soja och dragon. Låt det puttra i ca. 5 min. Smaka av med salt och peppar.
3. Koka under tiden 6 portioner Barilla Tagliatelle.
4. Lägg pastan på en tallrik. Häll såsen på.
5. Servera gärna med en grönsallad.
Ide'torka...
Här kommer ett gott lite annorlunda alternativ till potatisgratäng!
Pestogratäng
Ingredienser
Portioner: 8
1½ kg potatis av mjölig sort
4 vitlöksklyftor
2 fänkål ca 500 g
1 kruka basilika
2 dl riven färsk parmesanost
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
Gör så här
Skala och skiva potatisen. Låt den ligga i kallt vatten. Skala och hacka vitlöken. Dela fänkålen och skär den i skivor. Grovhacka basilikan.
Sätt ugnen på 200°C. Blanda väl avrunnen potatis, vitlök, fänkål, basilika, ost, salt och peppar i smord ugnssäker form. Häll på grädde och mjölk. Grädda i nedre delen av ugnen i 40–60 minuter.
Servera exempelvis till stekt kött.
############################################################################################
En smarrig paj är aldrig fel...... =)
Svamp och purjolökspaj
Ingredienser
4-6 port/8 bufféportioner
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
1 liter färsk svamp
2-3 purjolökar
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
2-3 dl riven lagrad ost, t ex Präst
Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Skär svampen i bitar och purjolöken i skivor. Fräs först svampen i smör i en stekpanna, ca 5 min. Lägg i purjolöken och låt den fräsa några min. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg och grädde. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Lägg i svamp, purjolök och ost blandat i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min. Servera med en sallad.