Ide'torka...
Här kommer ett gott lite annorlunda alternativ till potatisgratäng!
Pestogratäng
Ingredienser
Portioner: 8
1½ kg potatis av mjölig sort
4 vitlöksklyftor
2 fänkål ca 500 g
1 kruka basilika
2 dl riven färsk parmesanost
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk
Gör så här
Skala och skiva potatisen. Låt den ligga i kallt vatten. Skala och hacka vitlöken. Dela fänkålen och skär den i skivor. Grovhacka basilikan.
Sätt ugnen på 200°C. Blanda väl avrunnen potatis, vitlök, fänkål, basilika, ost, salt och peppar i smord ugnssäker form. Häll på grädde och mjölk. Grädda i nedre delen av ugnen i 40–60 minuter.
Servera exempelvis till stekt kött.
############################################################################################
En smarrig paj är aldrig fel...... =)
Svamp och purjolökspaj
Ingredienser
4-6 port/8 bufféportioner
2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt
Fyllning:
1 liter färsk svamp
2-3 purjolökar
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
2-3 dl riven lagrad ost, t ex Präst
Gör så här
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Skär svampen i bitar och purjolöken i skivor. Fräs först svampen i smör i en stekpanna, ca 5 min. Lägg i purjolöken och låt den fräsa några min. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg och grädde. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Lägg i svamp, purjolök och ost blandat i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min. Servera med en sallad.
Vad bra att jag har hittat hit, jag lider så gott som alltid av idétorka, då är ju din blogg super!!
Hur du gör med din blogg för att få dit länkar vet jag inte, jag har ju blogger och du har någon annan sort. Men jag letade mig fram till typ inställningar och där finns det en del alternativ. Du får prova. Lycka till!! kram