Efterrätter fylls på

Jag kommer nog att lägga till lite eftersom på efterrätterna så gå gärna tillbaka om du redan tittat där förut så kanske du hittar nåt nytt.....   =)

Drinktips

Jag gör ibland vindrinkar. Superfrächt och jättegott!
Ta vin i den mängd du önskar i glaset, vitt passar kanske bäst men det går även bra med rött.

Lägg i is+frysta bär och/eller en klyfta citron eller lime och fyll upp med sprite, fruktsoda eller en god cider.
Väldigt läskande och gott som fördrink eller bara att sippa på under ett parasoll en varm sommardag medan man ligger och vickar på tårna.   =)

SKÅL!

Valborg

Imorron är det Valborgsmässoafton! Trevligt!
Här tänkte vi ha poolparty med grillning.



Poolen är igång och värmen till poolen också. Just nu 23¤ i vattnet.
Ska nog dra på lite värme till om jag själv ska lyckas komma i.....  =S
Zacke o Felicia har redan badat....

Så till maten......lite enformigt kanske, men ack så gott med helgrillad fläskfile'! Till det blir det den goa potatisen på grillen, en smarrig sallad, creme fraichesåsen eller kanske grönpepparsås, bearnaisesås och ev foccacia.
Eller ska vi grilla lax kanske???................... Nej fläskfile' får det bli!





Lite goda vänner och sen är det upplagt för en trevlig kväll!!!

Ha en superkväll du också!
Tjing!

Oj va gott!

Lasagnen blev underbart god!!! Lite ettrig men riktigt nice!
Efterrätten med chokladdoppade frukter var kanon!!
Bananen blev min favorit!

PUSS!!

Hungrig!

Väntar på Håkan, maten klar, hungrig!

Puss!

Choklad-dopp!

Hej hopp!
Idag ska jag göra lasagne. Gott gott!
En smarrig sallad och bröd till blir fint!
Och ett glas gott vin.



Till efterrätt blir det chokladdoppade frukter.
Har köpt en sån där chokladfonduemoj och vi måste ju prova.
Vi provar att doppa bananskivor, äppelbitar, kiwibitar och ananasbitar.
Ska bli kul att prova!

Tjing!

Tips på efterrätter

Frusen hallonvanilj



225g frysta hallon
250g kesella vanilj

Mixa hallonen med kesellan
Servera genast
Prova gärna med blåbär eller björnbär också
OBS bären måste vara frysta för att det ska bli glassigt


Frusen marängpaj



5dl vispgrädde
2,5dl jordgubbssylt
120g små maränger
frysta eller färska jordgubbar till dekoration

Vispa grädden och rör ner sylten
varva grädden och maränger i en form, gärna med löstagbar kant
första och sista lagret ska vara syltgrädde
Täck med plastfolie och sätt in i frysen i minst 4 timmar, gärna över natten
Ta fram tårtan och garnera med bären
Det går bra att servera direkt från frysen



Zabaione Freddo



4 äggulor
4msk strösocker
4msk apelsinjuice eller söt sherry
1dl vispgrädde
4dl färska bär eller frukt i bitar

Blanda äggulor, socker och juice i en kastrull
Värm försiktigt under vispning tills såsen blir tjock och skummig
Låt kallna
Vispa grädden och blanda ner i såsen
Servera i skålar med bär eller frukt


Äppeldessert



Ta ett äpple per person, dom jättegröna, hårda blir bäst.
Ta ur kärnorna, gärna med en urkärnare så det blir ett hål rakt igenom äpplet.
Tryck i en smörtärning i hålet och strö i en blandning av socker och kanel, sen i med en smörtärning igen.
Slå in äpplena i folie och baka i ugnen i 30-40 min i 225¤
Ät med grädde, glass eller creme fraiche.
Smaskens!


Superenkel bärpaj på havrebotten

Till botten:
125g smör / marg
1/2 dl farinsocker
2dl havregryn
2dl vetemjöl

Fyllning:
2 1/2 dl vaniljvisp
1/2 l bär tex hallon o blåbär

Sätt ugnen på 200¤ Smält smöret och blanda ner socker, havregryn och mjöl. Tryck ut degen i en pajform, helst med löstagbar botten. Grädda pajskalet i ca 15 min. Låt kallna.
Vispa vaniljsåsen och klicka ner i pajskalet. Strö ö ver bären. Servera!

Pajdeg

Här kommer tre olika sorters pajdeg.

1.
 3dl mjöl
1tsk salt
1/2dl mjölk
1/2 - 1 dl olja

Blanda allt och tryck ut i pajformen
Nagga
Grädda i ca 10 min i 200¤


2.
75g smör
2dl mjöl
1/2tsk salt
2msk iskallt vatten

Blanda smör, mjöl och salt i en matberedare
Tillsätt vattnet
Arbeta ihop degen och låt ev ligga kallt ett tag
Kavla eller tryck ut degen i en form
Nagga (ställ ev i frysen ca 20 min)
Grädda i 200¤ i 5 - 7 min

3.
50g rumstempererat marg.
4dl mjöl
1 1/2 dl mjölk
2tsk bakpulver

Blanda allt och tryck ut i en form, du kan kavla om du vill.
Förgrädda ej.

Den sista använder jag ganska ofta just för att man slipper momentet med förgräddning. Enkelt och gott!

Tjing!

Medelhavspaj nr 2

Här kommer ett gott recept på medelhavspaj, igen!



1 sats pajdeg

100g fetaost
3 tomater
1gul paprika
1 röd paprika
4 vitlöksklyftor
1 liten purjolök
3ägg
3dl grädde
salt & peppar

Gör pajdegen enligt receptet

Skär osten, grönsakerna och löken i mindre bitar.
Blanda allt med de lätt uppvispade äggen och grädden.
Krydda med salt och peppar.
Häll blandningen i pajskalet och grädda i 200¤ i ca 45 min.

Smaska på!

Tjing!

Mat är nog min största last......

Det finns ju så mycket gott och jag vill gärna dela med mig av det som iallafall jag tycker om.....
Det här är en jättegod liten lunch eller varför inte att ta med som picknick?!

CURRYWRAP

Ingredienser

2 port

4 medelstora tortillas
1 burk kikärtor, ca 400 g
1 burk tonfisk, ca 185 g
2 dl lätt crème fraiche
1 msk curry
2 krm salt

Gör så här

Skölj kikärtorna, låt dem och tonfisken rinna av.

 Grovmosa eller mixa kikärtorna och blanda med tonfisk och crème fraiche och curry.

 Smaka av med salt. Bred ut röran på bröden och rulla ihop.

MUMS!

 

 

 

MEDELHAVSPAJ

Laga till ett klassiskt pajskal +

ca 200 g fetaost i kubform
2 finhackade vitlöksklyftor
4 marinerade soltorkade tomater
20 gröna oliver
Basilika, hackad

2 ägg
2 dl matlagningsgrädde
lite flingsalt och nymald svartpeppar

Hacka de soltorkade tomaterna och skiva oliverna. Fördela alla ingredinserna i pajskaelt. Vispa ihop ägg, grädde och kryddor. Häll över pajen och grädda i 225 grader tills äggstanningen har stannat ( inte rör sig när du skakar lite lätt på formen).
Servera gärna med parmaskinka och grönsallad.

 

Mums igen...

 

 

 

 

Och här kommer ett tips (som vi ätit hos vänner) kanske till Valborg om man inte har lust att grilla.....

 

Stek på tex fläskfile' eller kycklingfile' (vi fick älgfile') i ganska tunna skivor så det får en fin yta, krydda ordentligt.

Lägg sen köttbitarna i en ugnsform.

Häll på, ca hälften var, av färdig bearnaisesås (på påse, inte Lohmanders i burk) och grädde el creme fraiche så det täcker.

In i ugnen på 175¤  tills du ser att köttet är klart.

 

Servera med nån god variant av potatis, tex råstekt eller gratäng och en god sallad.

 

Mumselimums!!!

 

Nej nu ska jag sova. Hörs snart igen!!

Tjing!


Halloj!

Hej alla glada, då var vi hemma igen efter en riktigt underbar helg i Köpenhamn!
Det har varit vackert väder och helt kanon hela helgen.
Innan vi åkte till Arlanda var jag skitnervös och när vi kom dit var jag skräckslagen! Har aldrig flygit förut så därav rädslan...

Morgonen började dessutom inte som jag väntat...vaknar halv fem med feber och är jätteförkyld .........


Vi kommer ändå iväg och jag är som sagt svimfärdig av skräck när vi får kliva på planet. När vi sen ska till att lyfta så tror jag nästan att min sista stund är kommen, men jag överlevde och vågade t.o.m. titta ut genom fönstret när vi väl var uppe.
(Hem däremot var jag kolugn hela tiden.)
   Här kan man se Visingsö!

Landningen går bra förutom att jag under sista delan av flygningen får sånt fruktansvärt lock för örat att det satt i hela helgen och faktiskt fortfarande! Antagligen spelar min förkylning en liten roll i detta...

Vi hittar till tåget som tar oss till stationen i Köpenhamn och hittar sen även väldigt snabbt till hotellet.

På plats! Aaaahh va skönt. Drar ner på stan efter lite ipren och strosar runt och sitter på cafe'er och barer på mysiga torg och bara har det mysigt hela dagen.



En liten dansk röd pölse blev det också såklart!  

Senare på kvällen äter vi middag på restaurang Mama Rosa på Ströget. Mycket gott och trevligt. Kvällen avslutas på Hard Rock Cafe'.

Lördag: feber igen men med lite ipren och efter en god hotellfrukost (dom hade 6! olika sorters wienerbröd till frukostbuffe'n!) så drar vi ner på Ströget igen och strosar runt och åker dessutom en sightseeingbåt.

         

Vår vän Thomas som bor i Köpenhamn kliver av sitt jobb på flyget kl 16 så kl 18 stämmer vi träff med honom och hans flickvän och äter middag tillsammans på en mexicansk restaurang. Litet ställe men mysigt och mycket gott och med väldigt trevligt sällskap!

Håkan och jag avslutar kvällen på Hard Rock Cafe'.


Söndag: Vår vän Thomas har lyckats få sin flickvän att ta hans flygning till Rom så han har dagen ledig och vill gärna visa oss sånt man kanske missar om man inte har bil.

Han tar oss till Christiania, mycket intressant och speciellt ställe......


Sen blir det playan, och vilken playa, sen!!!


Vi åker och kollar in deras lägenhet, och sen vill han visa oss nåt, säger han, men säger inget mer....vi åker och åker genom en massa industriområden, och jag tänker att var tusan ska vi nu. Men till slut öppnar det sig framför oss och vi har hamnat på det coolaste stället jag sett på länge!
Det känns som vi är nånstans vid medelhavet!!!! Supermysig restaurang/bar med masssor av bord o stolar, solstolar, och sängar. Vita skinnsängar. Såg ut som ett riktigt brat-ställe och det var det nog men riktigt bra priser och vilken god mat!! Namnet på detta ställe var Halvanet.

                         



    


En helt fantastisk avslutning på en underbar helg!!!

Återkommer.

TJING!!!!

Hej ska ni vara!

Var tvungen att titta in lite idag också.......  =)

Ville bara ge ett litet tips när man gör paj med äggstanning.

Istället för mjölk i äggstanningen har jag i grädde eller gräddfil. Det blir jättebra!




Tjingeling!!

Jahaja

Nice!
Sitter här med en liten whiskey och cashewnötter (kan aldrig lära mig hur det stavas!!!)
Har kollat flyget, har kollat hotellet, har kollat kartor, har kollat restauranger....är egentligen ganska nervös...framförallt för flygningen men också för att lämna alla fyra barn för två nätter i andras händer. Känner mig iofs rätt trygg med dom som tar hand om barnen men vi har aldrig varit borta mer än en natt och då har vi varit i närheten, som typ i Ingbo eller nåt.
Nu är vi skitlångtbort!
Men det går säkert bra. Vi ska försöka ha fokus på att ha trevligt och njuta av varandra, vilket antagligen inte blir så himla svårt.....      =)   Vi är faktiskt ganska bra på det trots typ 23 år tillsammans...... =P

Ha en skitnice helg. Kanske jag hör av mig imorron, om jag har tid bland all packning och planering för barnen....


puss på alla!!!!


TJING!!!!

Imorron...

Imorron är sista måltiden tillsammans med barnen innan vi flyger bort över helgen. Då tänkte vi mysa till det lite extra, eftersom vi inte kommer att mysa med dom i helgen.
Vi käkar räkor, kräftstjärtar, västerbottenpaj, kex, bröd och ost. Alla barnen ÄLSKAR räkor och kräftor. Själv är jag inte stormförtjust, men jag är dökär i västerbottenpaj!!!! Så det blir kanon.                                                                                                      

Antagligen blir det inget mer skrivet förrän efter helgen, eftersom vi är i Köpenhamn hela helgen, men jag hoppas jag har mycket trevligt och gott att skriva om när vi kommer hem!

Tjing!

Annat gott.....

Här kommer ett snabbt och gott förslag på efterrätt

Superenkel bärpaj på havrebotten

Till botten:
125g smör / marg
1/2 dl farinsocker
2dl havregryn
2dl vetemjöl

Fyllning:
2 1/2 dl vaniljvisp
1/2 l bär tex hallon o blåbär

Sätt ugnen på 200¤ Smält smöret och blanda ner socker, havregryn och mjöl. Tryck ut degen i en pajform, helst med löstagbar botten. Grädda pajskalet i ca 15 min. Låt kallna.
Vispa vaniljsåsen och klicka ner i pajskalet. Strö ö ver bären. Servera!


Onsdag

Hej hopp!
Idag har jag varit till min systerdotter och testat en håruppsättning. Jag ska vara hårmodell på hennes gesällprov som är slutprovet på frisörprogrammet. Känns som om det bara är att glida i kvällsblåsan och gå på galamiddag!                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                          

Men nån galamiddag blir det inte ikväll utan hamburgare. Till barnen blir det det klassiska, med sallad, dressing, ketchup, senap och rostad lök. Men Håkans och mina gör vi lite annorlunda. Håkan brukar vilja ha rå lök och stekt ägg och räksallad på sina också. Själv gillar jag att mellan hamburgerbröden ha sallad, tomat, stekt halloumiost, min goda creme fraichesås och avocado eller guacamole istället för själva hamburgaren och ketchup o senap. Det är riktigt gott !                                                                                                                             TJING!                                                                                      

Köttbullar....

Oj vad gott det blev! Det var dom absolut bästa köttbullar jag nånsin lagat!!!

Och dom höll sig runda och fina hela tiden, så det blev riktigt bra!!!

Så här såg det ut på tallriken:


Lite grönsaker till så är lyckan gjord!
TJING!!


Tröttsöndag......

Suck.....idag har nog varit den segaste dagen på evigheter......
Sov max 3 timmar inatt pga magsjukt barn, så jag har gått som en zombie hela dagen, dessutom blev min man magsjuk i morse så denna dag har varit mycket avslagen.

Det kulinariska som skulle ha stått på matbordet idag var lasagne enligt min matlista, men jag hade varken ork eller lust att engagera mig, så det blev helt enkelt bara korv och potatismos. Visserligen hemlagad mos (som var riktigt god). Men barnen var väldigt nöjda med det och det räckte liksom idag kände jag.

Imorron ska jag laga hemgjorda köttbullar och stuvade makaroner. Just dom stuvade blir inte av så ofta, men barnen har tjatat så nu ska dom få det. Och jag tycker själv också det är riktigt gott.

Ser mycket fram emot nästa helg då min man och jag ska iväg till Köpenhamn alldeles själva utan barn...!...
Vi åker på fre. morgon och kommer hem på söndag kväll.
Jag är inte speciellt bevandrad i restauranger här hemma (kanske lite i Uppsala och självklart på Tärnan i Tärnsjö...!--) men det ska bli mycket trevligt att få se hur det är i Köpenhamn! Det enda som vi vet är ju att vi äter frukost på hotellet men sen ska vi äta ute, och vi har redan fått ett par tips av kompisar. Mycket spännande!
Sen har vi inget direkt planerat förutom att vi måste se "den lille havefrue" och gå på Ströget.

Det är dessutom vår första flygtur någonsin, så gissa hur vi kommer att vimla runt på flygplatserna som vlisna åsnor.......

Men det ska bli skitkul och väldigt skönt att komma bort ett par dar bara vi. 

Har en kompis som en gång undrade hur Håkan och jag kunde ha så mycket att prata om efter över 20 år tillsammans.....men det har vi alltid! Det är supermysigt! Ofta när vi ska in till stan och gå på restaurang och sen bio (ja, nu händer det ju inte så ofta, men när det råkar bli av...) så fastnar vi ofta kvar på restaurangen och det blir ingen bio eftersom vi har så trevligt och pratar och pratar.

Måste bara få lägga in ett recept som kommer från Leilas mat. Har inte provat än men kommer garanterat att göra det snart, verkar skitgott!

Ugnsbakad fetaostpotatis

Superenkelt och gott tillbehör till grillat

 

Antal portioner: 10

Ingredienser

 3 kg nykokt potatis (av mjölig sort)
 2 msk paprikapulver
1 msk spiskummin
flingsalt
svartpeppar från kvarn
 3 msk honung
1 dl olivolja
400 g fetaost
1 kruka färsk rosmarin

Gör så här

1. Krossa den kokta potatisen i stora bitar i en ugnsfast form.

2. Strö över kryddorna, ringla över honung och olivolja. Avsluta med fetaost i smulor, hackad rosmarin samt lite olivolja.

3. Rosta potatisen i 200 grader i 15 minuter.



Detta låter nice!!!!

Fredens liljor!

Tjing!

Typ så här kan det se ut när det är klart


Tips på snacks

Ett jättegott alternativ till chips på kvällen är quesadillas.
Det är tortillabröd (mjuka tacobröd) som du lägger dubbla med fyllning emellan och steker i stekpanna.

Man kan i princip ha vad som helst mellan men mina två favoritfyllningar är:

1. Kall kokt potatis som du river och blandar med riven ost, gärna en lite starkare variant.
     Blanda rivet med salt och peppar och ev lite olivolja.

2. Smulad getost, ruccolasallad och ev lite skinka

Pensla  ett av bröden med uppvispat ägg. Lägg din fyllning på brödet, men inte ända ut i kanten.
Lägg det andra brödet ovanpå och tryck till kanterna så de fastnar ihop.
Stek i stekpannan tills de fått fin färg.
Snitta upp i trekanter och servera!


Ett annat gott kvällstips är smördegssnurror.


Ta färdigköpta frysta smördegsplattor som du låter tina lite. sen kavlar du ut dom litegrann.
Strö över nån god fyllning, t.ex. smulad getost och gräslök eller riven stark ost och nån god krydda t.ex. spiskummin.

Rulla ihop plattorna och limma ihop skarvarna med äggula.
Skär i centimetertjocka skivor.

Grädda i 200¤ tills de fått fin färg, ca 10 min.

MUMS!!

Tjing!!

Fredag och sol!

Härligt med helg igen!
Ikväll ska vi göra en repris av förra helgens fläskfile' för det var så himla gott! Men vi kommer att ha andra tillbehör.
Jag har marinerat den lite annorlunda också. I denna marinad har jag rapsolja, soya, riven vitlök, chilipeppar, grillkrydda, salt, peppar och lite honung.
Vi kommer att grilla den på samma sätt som förra helgen.

Till detta gör jag råstekt potatis i ugnen blandat med lök, morötter, paprika och squash. Det som är viktigt att tänka på när det gäller potatis i ugnen är att när man när man skivat eller klyftat potatisen måste skölja den innan man lägger den i ugnsformen annars fastnar det i botten trots olja.

Såsen vi tänker ha till är faktiskt en jättegod påssås. Ville ha Knorr's rafinesse peppersauce, men hittade den inte så det blir grönpepparsås. Också jättegott!

En god sallad sätter pricken över i!!

Mums! Det ska bli jättegott!!

Har ett recept på en marinad som jag faktiskt aldrig provat, men det låter intressant. Här kommer det:

Mixa 1 dl cocacola, 1/2 dl olja, 2 msk honung, 1 tsk kanel, 2 tsk malen koriander, 1 tsk chilipulver och 2 skalade vitlöksklyftor. Låt köttet marinera i 1-2 timmar.

Visst låter det spännande!

Ha en mysig fredag!!!

Tjing!!


Hej!!

Har haft en riktigt jobbig natt med ett magsjukt barn.....så egentligen vill jag inte ens tänka på mat, men eftersom jag just nu har en matlista att gå efter så behöver jag inte tänka så mycket tack och lov!

På menyn idag står mat som jag faktiskt nästan bara gör för barnens skull, både jag och Håkan väljer hellre nåt annat om vi kan. Men idag blir det då alltså potatisbullar, blodpudding, bacon och lingon.

Återkommer med "roligare" mat i helgen!

Tjing!

Onsdag

Hej hopp!
Idag ska jag göra min goda köttfärssås och pasta och en massa goa kokta grönsaker. Köttfärssåsen har jag skrivit om förut så den lägger vi åt sidan så länge.

Ville berätta om en annan maträtt som jag inte gjort på länge, men nu börjar det nog bli dax!

Kasslergratäng kallar jag den och det är min svärmor jag fått receptet av.

Du strimlar eller tärnar kassler och lägger i botten på en smord ugnsfast form. Sen hackar du purjolök och strör över kasslern. Lägg över kokt ris på det hela. (det går finfint om man har överblivet ris från dagen innan...)
Blanda creme fraiche med chilisås och salt och peppar och häll över så det täcker alltihopa.
In i ugnen i 175¤ i ca en halvtimme eller tills det är genomvarmt.
Servera med en god sallad.

Har även provat med tonfisk på burk istället för kassler och det blev också jättegott!

Lycka till!!

Tjing!

Apropå inget egentligen.....

Har börjat göra smoothies till barnen på morgonen.
Jag häller en skvätt apelsinjuice i mixern, lägger i frysta bär och en banan sedan häller jag på vaniljyoghurt ( eller filmjölk om yoghurten råkat ta slut....) mixar allt en liten stund och detta har en strykande åtgång kan jag lova. Smakar nästan som milkshake, (som vi gör ibland på helgerna) p.g.a. de frysta bären. Dessutom får barnen i sig fina vitaminer från frukt och bär. En vitaminkick kan ju aldrig vara fel på morgonen!!!

Tjing tjong!


Tjo på er!

I lördags premiärgrillade vi på riktigt som jag redan nämnt. (Har grillat korv ett par gånger innan) Som jag skrev så hade vi fläskfile' och potatis på grillen. Marinerade också majskolvar och stora färska champinjoner som vi la på grillen. Fläskfile'n marinerade jag och la sen hel på grillen. När jag fått grillyta på hela file'n la vi den i folie och sen fick den gå klar i folien på grillen. En god sallad och creme fraichesåsen hade vi till detta. Satan vad det var gott!!!
När jag har grillat fläskfile' förut har jag skivat den först. Detta tog lite längre tid med hel fläskfile', men det var det värt! =P Det var så himla gott!
Och attans vad trevligt vi hade hela kvällen!!! Skål!!!

Ikväll blir det korvstroganoff och ris + quinoa. Vet inte om jag har berättat hur jag gör min stroganoff, isåfall får man läsa det två gånger.....=)

Strimla falukorven och fräs på den. Blanda sen i Knorr:s Stroganoffmix. Man ska blanda i vatten och mjölk i detta, men jag tar matlagningsgrädde, iallafall ibland. Låt puttra 10-15 min och vips så har du en supergod korvstroganoff till ditt ris, (eller vad du vill ha till.)

Jag gillar att laga mat från grunden, men ibland är dessa kryddmixpåsar väldigt bra att ta till. Bl.a. denna.

Återkommer!

Tjing!

Tjing!

Ja, riktigt gott var det!!!!
Återkommer!
Tjing!

påsk


Just det....

Glömde säga att denna påskmiddag var nog den första i Frohms världshistoria att ätas UTE på altanen!!!! Värsta sommarvärmaen har vi ju haft idag!!!!
Mucho trevlo!!!!!

Tjing igen!!!!

Tjo på er!

Glad påsk till alla trevliga människor som läser denna blogg!
Idag blev det riktig påskmat a'la Frohm!
Vi åt så vi nästan sprack! Men ack vad det var gott!!!!!!!
En hederlig Jansson gjord på äkta grädde, mestadels, jag blandade i lite matlagningsgrädde också..... Men attan! Jag skulle nog kunna äta Janssons varje dag om jag var tvungen att äta bara en maträtt i resten av mitt liv.....

Nog om Jansson. Köttbullar, prinskorv, rödbetssallad, skärgårdssill, potatis, ugnsomelett med champinjonstuvning, ägghalvor med majonnäs och räkor och sen gräddfil med rödlök var vad som stod på menyn idag. Lagade mat till halva kvarteret....men det bli fint till lunch imorron, det som blev kvar!

Till middag imorron har vi just bestämt att grilla med vänner. Har tagit upp en finfin fläskfile' som jag marinerar imorron och till detta blir det goa grönsaker och den goda såsen jag skrivit om förut och även en skitgod potatisvariant som jag  brukar laga till på grillen.

Man tar färdigkokt sparad, eller nyhalvkokt potatis och tärnar den smått eller stort, efter behag.
Lägg potatisen på alu.folie och dra över olivolja, salt, peppar, vitlök, gräslök, och vilka kryddor du skulle vilja lägga till. (jag brukar ibland ta vanlig grillkrydda, det blir skitgott!)

Sno ihop och lägg sen på grillen när köttet börjar bli klart. (Ta gärna dubbel folie)  Det blir himmelskt gott till grillat och såsen du valt. (prova gärna Lomanders Bearnaisesås (på burk) till detta om du vill, det blir också riktigt bra!!!!!) Men den goda creme fraichesåsen slår det mesta!

Ha en underbar påskdag!!!

Tjing!

Långfredag...............................................................................

Denna långfredag har varit ytterst trevlig!!!! Min käraste morbror kom över på en fika (ända från Stockholm.....) och det var riktigt nice!!!! Träffar honom inte så ofta, och han har dessutom varit väldigt sjuk det senaste halvåret....( www.knasmage) så det var fruktansvärt kul att han kom!!!!! Dessutom har solen lyst över Tärnsjö nästan hela dagen och det har varit mycket behagliga temperaturer ute.   SKÖNT!!!!!

Maten idag var väl inte vad man skulle vilja kalla påskmat......imorron blir det påskmat så det stänker i hela matrummet, så jag ville ha nåt som var verkligen motsats till påskmat idag.........och det blev.............pizza!!!!!!!
Hemlagad sådan, och ack så gott!

Min hemlagade pizza  toppar jag med, till barnen, skinka och räkor, punkt........Håkan och jag och den äldsta gillar lite mer fyllning, och det blir skivade färska champinjoner, salami, hackad gul lök, oliver med vitlök och riven cheddarost. Jag strör dessutom över lite salt och skruvar över lite svartpeppar., Skitgott!!! En härlig vitkålssallad satte pricken över i till detta!!

Längtar till min Jansson!!!!!!

Tjing!!!!

Efter laxen....

Ja, då var man mätt och belåten!
Supergott med laxfile och potatis. och den romsåsen!!!!! Shit va den var god! Falkeskog Romsås heter den och den var riktigt krämig och smaskig!!!! mmmmm......
Rekommenderas verkligen!!!!

Ciao!!!

Glad Påsk!!

Jahaja, idag börjar påsken.
För dagen blir det ingen regelrätt påskmat, även om jag läääängtar till min Jansson..... =P Men det blir nog inte förrän på lördag.
Nej idag blir det lax. Laxen tillagar jag i ugnen med en massa citronpeppar, olivolja och salt. Till detta serverar jag gärna creme fraiche-såsen som jag skrivit om förut, men idag blir det en romsås som Håkan köpt färdig och potatis. Det ska bli riktigt smarrigt. Men den som ser mest fram emot laxen är nog ändå Felicia, hon längtar!!!!!

Ha en god skärtorsdag! Det tänker jag ha! <3 <3 <3

Hello!!!

Tillbax igen från Åland. Riktigt trevlig resa både för barnen och mammorna!!! Måste försöka övertala maken att följa med nästa gång! 

Idag blev det en något oplanerad och hastigt påkommen middag. Åkte runt till olika ställen i sammanlagt 15-20 mil för att försöka hitta gympaskor åt Zacke......................till slut hittade han ett par som dög, men då hade jag varken tid eller lust att åka och handla, så vi tog vad som fanns hemma, och det blev verkligen till barnens förtjusning! Köttbullar (färdigköpta frysta), potatis, brunsås (pulver) och lingonsylt. Alla fyra barn åt så dom nästan sprack! Jag själv tycker väl, sådär....men det går. Håkan åt överhuvudtaget inte hemma, då dom har en spelning. Dom har gått vidare till semifinal i rock-karusellen!!!!!!

Påsken kommer att bjuda på mycket gott bl.a. klassiskt påskbord som vi brukar göra det. Återkommer sen om mer detaljer. Nu ska jag fortsätta att kolla på Leila och dricka ett glas vin!!!!

Tjing!!

Hej igen!!!

Längesen nu....har inte haft så mycket matnyttigt att skriva om,
Det har mest varit det gamla vanliga, som pannkaka och ärtsoppa, falukorv och makaroner eller tacos, och hur kul är det att läsa om?.......egentligen......?
Men jag ska skärpa till mig!!
Har jag skrivit om den indiska grytan?? Måste kolla. Om inte så kommer den så småningom. Historian bakom den indiska är att vi haft ett par thailändska tjejer boende hos oss och vi provade att laga thaimat, men det var FÖR starkt för några i familjen och då provade vi istället indiskt och det var också ganska starkt, men inte så jävulskt starkt som thailändskt.
Så den indiska grytan kokar jag ihop lite då och då för den är läskigt god!!!! (och superenkel med tanke på att det är färdiga kryddpåsar man använder att krydda grytan med...=) )

Idag tog vi en liten försmak av påsken. Mycket saknades, men det var väldigt gott ändå. Kokt potatis, prinskorv, stuvad spenat och ägghalvor med majonäs och räkor. Njams!
Imorron blir det inte mycket lagat alls, för då ska jag till åland med ett par av barnen, så då blir det restaurangmat!! NICE!!

Ha det gott sålänge!
Puss!

RSS 2.0