Fredagsmat.....

är alltid lite godare hos oss, det tycker iallafall jag. Alla barnen håller nog tyvärr inte med i det påståendet.......

Just imorron tänker jag göra Bearnaisekött.............som jag just precis nu bestämde mig för att kalla det!!

Jag tror jag skrivit om det förut, hur vi blev bjudna på denna rätt men som då lagades av rådjurskött. Jag har gjort den hemma men då på fläskfile' och det blev faktiskt lika gott. Och det är det som händer här imorron! Längtar redan.....
Jag återkommer med hur den lagas till. Och förhoppningsvis med en liten bild också. =)

Tjing tjing!!!

Fiskgratäng

Idag har det regnat precis hela dagen!!!! Och så uschligt kallt att man helst inte ens velat gå ut. Men nu ikväll är himlen helt klar så det ser lovande ut till imorron!!!!  Nice!

Idag åt vi fiskgratäng. Den gör jag som så:
Jag tar vanliga frysta fiskblock som jag tinar och delar i mindre bitar. Lägger dom i en ugnsform, kryddar med salt och peppar, häller på vatten så det nästan täcker och skjuts in i ugnen på typ 200* tills fisken är genomkokt.
Under tiden gör jag ett gott potatismos med goa kryddor och blandar sen i ett par äggulor. Dessutom gör jag en sås som ska hällas på. Det varierar vilken sås jag har, men idag blen det räksås, eller faktiskt egentligen räksoppa på påse som jag blandade med bara drygt hälften av vätskan när jag kokade den. Det blev jättebra!

När fisken kokat färdigt plockar jag upp den och häller bort vattnet som den kokat i.
Jag häller tillbaka fiskbitarna i formen och delar sönder dom till mindre bitar.
Sen klickar jag ut potatismoset runt kanterna på ugnsformen och häller över såsen i mitten.
Skjuts in i ugnen igen tills moset fått fin färg.
Klart!
Så här såg den ut idag...



Ha det gott!
Tjing!!

Men.....

Nej nu får jag ta mej tusan ta och skärpa mig!!!!!
Ska försöka hitta lite inspiration igen..............................................................................återkommer.....

Tjing!!!

Jessicas tacopaj

Jessicas tacopaj

 

Den här pajen har jag kallat Jessicas tacopaj helt enkelt för att jag fått receptet av min vän Jessica! Otippat, va? Det som är lite speciellt med den här pajen är att det inte är någon pajdeg i botten som det brukar vara i en paj , men oj vad den är god!

Du behöver:

2 burkar creme fraiche

2 askar philadelphiaost

600g  brynt köttfärs

1påse tacokrydda

3 tomater, hackade

1 gul lök, hackad

Riven ost

 

Blanda crème fraichen och philadelphiaosten väl och bre ut den i en ugnsform.

Blanda i tacokryddan, tomaterna och löken i köttfärsen och bre ut den på ostblandningen.

Strö över riven ost och skjutsa in i ugnen i ca 15 min i 200*

 

Servera med en sallad blandad av det du gillar (jag gillar när det är rödlök, fetaost och avokado i min sallad just till tacos) och tacochips. Man kan även ha både mjuka och hårda tacobröd till detta om man vill.

 

Tjing!


Pastagratäng

Pastagratäng

 

 

Den här rätten fungerar jättebra att laga av rester. Använd gärna kokt kall pasta och överbliven köttfärssås. Är lite som lasagne, men enklare fast lika god!

Du behöver:

Pasta av någon sort (spagetti  fungerar inte så bra)

Köttfärssås

Béchamelsås som du blandar i lite ost i

 

Blanda pasta och köttfärssås (gärna kallt, det går bra)

Koka en béchamelsås och blanda i några skivor ost när den kokat klart.

Lägg pastablandningen i en ugnsform och häll den varma béchamelsåsen över.

Ställ in i ugnen i 175* i 20-30 min. eller tills den fått lite färg.

Njut med en god sallad och gärna bröd.

Gott!

 

Tjing!


File´panna

Filépanna

 

Du behöver:

Potatis

Fläskfilé  eller kycklingfilé  som du strimlat och marinerat

Färska champinjoner i bitar

Lök i bitar

Paprika i bitar

Halloumiost i skivor

 

Potatis och filé tar du så mycket att du tycker det räcker till alla. Resten av ingredienserna tar du givetvis bara de du gillar. (Du kanske kommer på nåt annat som skulle vara gott att ha i!)

Skala och skär potatisen i klyftor som du sköljer av under rinnande vatten för att det inte ska fastna i botten på formen.

Ringla lite olja i botten på en ugnsfast form och lägg potatisen däri. Ställ in i ugnen i 225°.

Efter 10 min. i ugnen tar du ut formen och ”strör” över den strimlade file’n  och de andra ingredienserna på potatisen. Häll även över marinaden.

Ställ tillbaka in i ugnen i ca 20 min.

Servera med en god sallad och förslagsvis tzatziki eller någon annan god sås och bröd.

 

MUMS!


Ugnsfalu med potatismos, broccoli och varm tomatsås

Ja det ska bli gott!
Min ugnsfalu skär jag i skivor fast inte rakt igenom, så den håller ihop nertill. Sen sticker jag ner ostskivor i snitten och ringlar på lite olja och har på grillkrydda. In i ugnen på 200¤ i ca 20 min eller tills den ser färdig ut.

Potatismos gör jag helst egen, det blir godast

Kokar broccoli

Till tomatsåsen tar jag nästan en hel lök och 1-2 vitlöksklyftor som jag hackar ganska smått och fräser på i olja i en kastrull.
När löken fräst en stund häller jag i krossade tomater, salt, peppar och ett uns socker. Sen får detta puttra gärna lika länge som korven står i ugnen.



Prova gärna detta, det är väldigt gott.

Tjing!!!

Pasta med laxsås

Himmelsk pastasås

Här har vi en pärla! Den här såsen, om man gör den utan lax, är också kanongod till t.ex. grillat på sommaren och är då toppen att spara och ha som dip till chipsen när den kallnat, om det råkar bli något över……

Du behöver:

8-10 dl creme fraiche (lätt eller vanlig, helst vanlig men du kan blanda)

Ca 2-3 grönsaksbuljongtärningar

2-3 vitlöksklyftor, pressade eller rivna

Lite hackad gräslök

Tillagad lax i bitar i den mängd som önskas

 

Koka ihop creme fraichen, buljongtärningarna och vitlöken. Blanda i gräslöken och vänd försiktigt ner laxbitarna och låt allt bli varmt.  Servera med nykokt pasta, helst färsk tagliatelle och gärna focaccia.

Smarrens!!!

 

PS  det går även bra att ta tonfisk på burk istället för lax  DS


Så här blev den

Ikväll ska vi festa loss på den rackaren!!!



Herregud!

Inte kunde vi vänta tills imorron.......vi skar av en liten rimpa av smörgåstårtan (utan garnering) och smaskade i oss......!!!!!!.....
och den var verkligen jättegod!!! Ser mycket fram emot imorron kväll att få sätta tänderna i godingen! På riktigt!

(Jag bredde förresten på mer creme fraiche efteråt, så det syns nästan inte att vi smakat......)    =)

Återkommer!

Tjing!

PS jag tror ni förstått att jag verkligen ääääälskar smörgåstårta....

Smörgåstårta!!!!

Oj vad sugen på smörgåstårta jag blev i veckan, så imorron blir det av!
Har just lagt ihop den men garneringen fixar jag imorron.
Ville ha lite annorlunda fyllning än det vanliga med skinka eller räkor eller leverpastej och så här gjorde jag då:

Jag använde vanligt rostbröd, men Skogaholms, som är stora, och skär bort kanterna.
Sen la jag 4 x 3 skivor i varje lager.

Fyllning nr 1.

Smulad fetaost
Soltorkade tomater i olja som jag hackade fint
Creme fraiche
Lite salt och peppar

Fyllning nr 2.

Kokta hackade ägg
Majonäs
Hackad dill
Creme fraiche
Lite salt

Fyllning nr 3.

Riven ost
Pesto
Gräslöksost (creme bonjour)
Creme fraiche

Ett lager bröd mellan varje fyllning. Och sen ett lager bröd överst, sen bredde jag över creme fraiche runt om hela.

Var för sig var fyllningarna väldigt goda så jag hoppas verkligen dom blir goda tillsammans sen......    =)

Hör av mig imorron om hur det blev och förhoppningvis även med en bild på underverket......

Tjing!!

Indisk gryta

Hej hopp!
Idag blir det en indisk gryta vid namn Kerala Curry.
Superenkelt.


Kycklingfile' i den mängd som önskas.
Strimlad vitkål
Minimajs
Cocosmjölk på burk och
Kryddpåse (ar) som heter Santa Maria Kerala Curry 

Fräs på kycklingfile' i strimlor
Fräs på vitkålen
Släng i minimajsen
I med kryddpåsen (arna)
Och i med cocosmjölken

Låt puttra ca en kvart

Servera med förslagsvis ris

Tjing!

Lax

Har en (av flera) supergod laxvariant som jag också måste få dela med mig av..

Till 4 pers.

Blanda 2 dl creme fraiche med
2 msk dijonsenap
2 msk vitt vin
1 msk honung
1 tsk salt
1 krm vitpeppar

Lägg ca 600 g laxfile i en ugnsform
Bred över creme fraicheblandningen
In i ugnen i 225¤ i ca 20 min.

Servera med ris eller potatis och en god sallad!

Ät och njut!

Tjing!

Falustrimlor i örtagårdssås

Denna smarriga och enkla korvrätt blir det på 34:an idag!

Falustrimlor i örtagårdssås

Ingredienser
Portioner: 4

1 purjolök
400 g falukorv
1 msk smör eller margarin
2 1/2 dl grönsaksbuljong (tärning vatten)
1 dl matlagningsgrädde
2 msk fransk senap
1 krm vitpeppar
4 port ris
tomater
rödlök

Gör så här
Skölj och strimla purjolöken. Strimla falukorven. Fräs purjo och falukorv i margarin eller smör i en traktörpanna. Tillsätt grönsaksbuljong, grädde, fransk senap och hackade färska örter t ex basilika, oregano eller persilja. Låt puttra ca 3 min. Red med maizenaredning och smaka av med salt och vitpeppar.
Servera med ris och tomatsallad.

 

Tjing!!


Sheperdspaj!

Mums vad gott vi åt ikväll!! Längesen jag gjorde den men smarrigt blev det!

Hade gärna velat lägga in en bild på godingen men det funkar inte!

Men ungefär så här gör jag:

Gör en köttfärssås med morötter och lök i, men innan du har i tomatsås eller nån annan vätska så strör du över lite mjöl som du blandar ihop med färsen. Sen i med tomatsås, grädde och en massa kryddor, gärna lite spiskummin också. I och med mjölet så blir köttfärssåsen lite "stabbig" och det är bra för den får inte vara för lös och rinnig.
I med färsen i en ugnsform och klicka över potatismos som du smaksatt lite med nån krydda du gillar (jag hade bara grillkrydda idag) och ett par äggulor.
In i ugnen på 200¤ i ca 15-20 min, gärna med vredet på grilleffekt.
Blanda till en god sallad att servera till!

Ät och njut!

Tjing!

Lövbiffspasta

Tagliatelle med lövbiff och svamp i krämig gräddsås

 

http://aka-cdn-ns.adtech.de/apps/12/Ad1068556St3Sz2312Sq2524867V2Id26/trans.gif

Stäng

 

 

 

600 gram

 

Barilla Tagliatelle

750 gram

 

lövbiff

1,5 st

 

vitlöksklyfta(or)

15 st

 

champinjoner

3 msk

 

smör

3 msk

 

vetemjöl

3,75 dl

 

buljong

1,5 dl

 

matlagningsgrädde

1 msk

 

soja

2,25 msk

 

senap, fransk

0,75 tsk

 

dragon

   

salt och peppar, efter smak

 



1.Hacka vitlöken fint, strimla köttet och skiva champinjonerna. Fräs vitlöken gyllenbrun i smöret.

 

2. Lägg sedan ner kött och svamp och låt det fräsa någon minut. Strö över vetemjöl och rör om, tillsätt sedan buljong, grädde, senap, soja och dragon. Låt det puttra i ca. 5 min. Smaka av med salt och peppar.

 

3. Koka under tiden 6 portioner Barilla Tagliatelle.

 

4. Lägg pastan på en tallrik. Häll såsen på.

 

5. Servera gärna med en grönsallad. 

Ide'torka...

Har inte bloggat på ett tag endast pga bloggtorka. Jag har kört med dom klassiska - korv och makaroner, köttbullar och potatis och stroganoff, typ. Ska försöka skärpa till mig lite. =S

Här kommer ett gott lite annorlunda alternativ till potatisgratäng!

Pestogratäng


Ingredienser
Portioner: 8

1½ kg potatis av mjölig sort
4 vitlöksklyftor
2 fänkål  ca 500 g
1 kruka basilika
2 dl riven färsk parmesanost
2 tsk salt
2 krm vitpeppar
4 dl vispgrädde
2 dl mjölk

 

Gör så här
Skala och skiva potatisen. Låt den ligga i kallt vatten. Skala och hacka vitlöken. Dela fänkålen och skär den i skivor. Grovhacka basilikan.
Sätt ugnen på 200°C. Blanda väl avrunnen potatis, vitlök, fänkål, basilika, ost, salt och peppar i smord ugnssäker form. Häll på grädde och mjölk. Grädda i nedre delen av ugnen i 40–60 minuter.
Servera exempelvis till stekt kött.


############################################################################################


 En smarrig paj är aldrig fel......   =)

 

Svamp och purjolökspaj

 

Ingredienser

4-6 port/8 bufféportioner

2 1/2 dl vetemjöl
75 g smör
3/4 dl Kesella lätt

Fyllning:
1 liter färsk svamp
2-3 purjolökar
smör
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
4 ägg
2 1/2 dl Matlagningsgrädde 15%
2-3 dl riven lagrad ost, t ex Präst

Gör så här

Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt Kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform, ca 23 cm i diameter. Nagga med en gaffel. Låt pajen vila i kylen i ca 30 min. Sätt ugnen på 200 grader. Skär svampen i bitar och purjolöken i skivor. Fräs först svampen i smör i en stekpanna, ca 5 min. Lägg i purjolöken och låt den fräsa några min. Krydda med salt och peppar. Vispa ihop ägg och grädde. Förgrädda pajskalet i ca 10 min. Lägg i svamp, purjolök och ost blandat i pajskalet. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i 35-40 min. Servera med en sallad.


RSS 2.0