Spagetti Carbonara

Spaghetti Carbonara       


 
Spaghetti Carbonara

Ingredienser

4 port

300 g spaghetti
150 g rökt eller rimmat fläsk
smör
2 ägg
1/2 dl Arlaköket vispgrädde
1/2 tsk salt
1-2 finhackade vitlöksklyftor
3 dl riven ost
2 krm nymald svartpeppar

Gör så här

Koka spaghettin. Skär fläsket i små tärningar. Stek fläsket knaprigt i smör i en stekpanna. Vispa ihop ägg, grädde, salt, vitlök och hälften av osten. Rör ner fläsk och äggblandningen i den kokta spaghettin och rör kraftigt till en krämig konsistens. Strö över resten av osten och peppar.

Leilas mazarintårta



Så här blev min. Gissa om den var god.....

Tjing!

Bearnaisekött

Ta fläskfile' (eller nåt annat kött) och skär det i skivor 1-1,5 cm tjocka.

Bryn köttet i en stekpanna och krydda ganska ordentligt.

Lägg efter hand som dom blir klara ner köttbitarna i en ugnsform. (Jag brukar ta långpannan eftersom vi är så många...)

När allt kött är brynt och lagt i formen så häller du över färdig bearnaisesås (inte Lohmanders på burk utan gärna den färdiga i påse) och creme fraiche i samma mängd så det täcker köttet, sen skjuts in i ugnen i 175* i ca 20 - 30 min eller tills köttet är färdigt.

Servera med tex klyftpotatis eller potatisgratäng och sallad. MUMS!!!! Lycka till!

Det här receptet har jag fått från Macke och Patricia, men när dom bjöd på det så var det gjort med rådjurskött!

Vinbärskaka

Vinbärskaka i långpanna
Ingen onödig disk här! Hela smeten rörs ihop i smälta-smör-kastrullen och på nolltid har man en stor sats jättegoda, lite sega rutor.

200 g smält smör
6 dl socker
4 ägg
6 dl vetemjöl
1 tsk vanillinsocker
1 påse mandelspån
2-3 dl färska eller frysta vinbär

Sätt ugnen på 175°C, lägg bakpapper i en långpanna. Smält smöret i en 2-liters kastrull Låt smöret svalna något och blanda sedan raskt i socker, ägg,mjöl och vanillinsocker. Bred ut smeten i långpannan, strö över mandelspån och ev hallon.


Chokladkolapaj

Leilas franska chokladkolapaj med lättvispad grädde

Fantastiskt god paj som lockar dina gäster att äta mer. Receptet gäller för 1 paj.

 

Ingredienser

Chokladmördeg
75 75 g kallt smör
2 2 dl vetemjöl
2 2 msk florsocker
1 1 msk kakao
1 1 msk kallt vatten
1 1 st äggula från ekologiskt ägg
Fyllning
2 2 dl strösocker
1 1 dl vatten
100 100 ml (2 tuber) 10glykos
2 2 dl vispgrädde
450 450 g mörk kvalitetschoklad, 70 %

Gör så här

1. Pajdeg: Nyp ihop tärnat kallt smör med vetemjöl, florsocker och kakao.

2. Tillsätt ägg och arbeta samman tills degen precis går ihop. Knåda inte. Tillsätt vattnet.

3. Plasta in degen och låt den vila i kylen i minst 30 minuter.

4. Sätt ugnen på 175 grader.

5. Kavla ut degen och klä en räfflad pajform, 24 cm i diameter med degen. Nagga mördegen med en gaffel och täck kanten med aluminiumfolie för att förhindra den från att sjunka ner under gräddningen. Tryck fast aluminiumfolien så den inte bara ligger löst ovanpå.

6. Förbaka pajskalet i mitten av ugnen i cirka 10 minuter. Låt svalna.

7. Lättvispad grädde till servering: Hacka den mörka chokladen riktigt fint.

8. Smält chokladen och grädden i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).

9. Koka upp strösocker, vatten och glykos under cirka 6 minuter i en stor kastrull.

10. Blanda ner chokladgrädden i sockerlagen och fortsätt koka under konstant omrörning med en visp tills smeten tjocknar och känns trög, 10, max 15 minuter.

11. Häll kolan i pajskalet och låt kallna samt stelna i kylen.

12. Servera pajen i smala bitar med lättvispad grädde.


Fisk i hollandaise

Fisk i hollandaise

Vilken fisk som helst blir till festmat med en god sås.


Antal portioner: 4

Ingredienser

700 g fiskfilé
1 förp hollandaisesås
1/2 dl vispgrädde
2 st tomater, skållade och skalade
paprikapulver
2 msk gräslök, hackad
salt
Ugn: 225-250°

 

1. Sätt ugnen på 225°. Salta filéerna och dela dem om de är stora. Lägg dem tätt i ugnsform. Hyvla över lite smör och täck med folie. Koka klart mitt i ugnen cirka 20 minuter, kortare tid för mindre fiskar. Slå av spadet.

2. Rör ut såsen med uppvispad grädde och smaksätt med citron. Lägg tomaterna i formen och slå över såsen. Pudra med paprika och gratinera hastigt i het ugn. Strö över gräslöken vid serveringen


Mazarintårta

Leilas underbara mazarintårta

En härlig tårta som garneras med grädde och massor av färska bär!

 

Färdigt på: 40 min

Ingredienser

150 g mjukt smör
300 g mandelmassa
3 st ekologiska ägg
0.5 dl vetemjöl
smör till formen
madelspån till formen
2 dl vispgrädde
1 l färska bär till garnering
florsocker att pudra på kakan vid servering

Tips

Knäck upp äggen i en skål innan du häller dem i smeten. På så vis är man säker på att det inte kommer med något skal i smeten.

 

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader, varmluft.

2. Vispa smör och riven mandelmassa krämigt.

3. Tillsätt ett ägg i taget under vispning. Rör till sist i mjölet för hand.

4. Smörj och bröa en 20 centimeter diameters kakform med löstagbar botten. Fyll formen och grädda kakan, i cirka 20-25 minuter och låt svalna.

5. Vispa grädden fluffig (inte för hårt) och bred ut den på toppen av kakan. Garnera med färska bär.


Chokladpavlova

Choklad Pavlova

 

Choklad Pavlova är en galet god och fräsch bakelse eller tårta och känns speciellt härlig med massa bär på sommaren. Den är döpt efter prima ballerinan Anna Pavlova, som föddes i Ryssland i slutet på 1800-talet.

 

Antal portioner: 10

Ingredienser

7 st ekologiska äggvitor
5.25 dl strösocker
0.5 st citron, saften
3 msk kakao av god kvalitet
50 g mandelspån
Topping:
5 dl vispgrädde
3 dl grekisk yoghurt 10 %
3 msk florsocker
1 l färska bär

Gör så här

1. Sätt ugnen på 130 grader.

2. Blanda äggvita, strösocker och saft av citron i en rostfri bunke. Rör tills sockret att löst upp sig.

3. Vispa marängen tjock över kokande vattenbad tills den uppnår cirka 65 grader.

4. Tag av marängen från värmen och vispa den med elvisp tills den har svalnat.

5. Blanda försiktigt i kakao och mandelspån i smeten.

6. Skeda ut marängen till små fluffiga marängberg på en plåt med bakplåtspapper (alt. som en tårtbotten).

7. Grädda i mitten av ugnen i 45-55 minuter, de ska vara lite seg i mitten.

8. Vispa grädden och blanda den med grekisk yoghurt och florsocker. Skeda ut den över marängbottnarna.

9. Strö över bären.

 

Lycka till!


Choklad cheesecake

Chocolate Cheesecake



Gör en cheescake med smak av choklad. Det är roligt med variation

 

Ingredienser

200 g digestivekex
200 g maryland cookies
2 msk kakao av god kvalitet

125 g smör
2.5 dl kesella
400 g philadelphiaost
1 dl strösocker
1 st färsk vaniljstång
3 st ekologiska ägg
200 g mörk kvalitetschoklad 70 %

1 st näve pekannötter
Kakao (att pudra över)

Tips

Obs! kakan ska stå i kylskåpet minst 1 timme innan servering.

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader.

2. Krossa kexen fint i en mixer och blanda smulorna med smält smör och kakao.

3. Tryck ut blandningen till en botten i en teflonform med löstagbara kanter, 24 cm i diameter.

4. Förgrädda bottnen i mitten av ugnen i cirka 7 minuter och låt den svalna. Sänk ugnen till 130 grader.

5. Vispa philadelphiaost, kesella, strösocker och fröna ur en urskrapad vaniljstång krämigt i en skål.

6. Rör ner ett ägg i taget.

7. Bryt chokladen i bitar och smält dem på svag värme i ett vattenbad (i en skål över kokande vatten).

8. Blanda chokladen i smeten häll den över kexbottnen. Garnera ytan med hela pekannötter.

9. Grädda kakan i 130 grader i cirka 40 minuter.

10. Låt svalna i kylskåp minst 1 timme innan servering.

11. Servera cheesecaken kylskåpskall. Garnera gärna med lite siktad kakao.

 

Tjing!


Tack! Här kommer sloppy Joes

Tack ni få trogna, vilka ni nu är som kollar min blogg, fast jag är så dålig på att skriva ibland. =) Ska skärpa mig, men det går lite i vågor har jag märkt.....

Här kommer iallafall det jag tänkt laga idag!

 

Sloppy Joes & Cole slaw

Tid: 30 min
4 portioner

Shoppinglista & ingredienser
400 g Fläskfärs
1 Gullök
2 st Vitlöksklyftor
3 msk Tomatpuré
½ l Kalvfond
50 g Smör eller margarin
1 msk Vetemjöl
Kryddor (som man har i skåpet!)
Salt och peppar

Gör så här:
Hacka lök och vitlök. Bryn färsen i en panna med lite av matfettet, tillsätt därefter den
hackade löken och bryn ytterligare. Tillsätt därefter tomatpurén, resterande fett och
sedan vetemjölet och bryn en stund till. Salta och peppra och rör ut med fond/buljong.
Tillsätt kryddorna och koka i ca 10 minuter tills såsen tjocknat.
Servera i rostade hamburgerbröd tillsammans med tillbehören och coleslaw.

Tillbehör till Sloppy Joes

Saltgurka i stavar
Skivad tomat
Skivad vattenmelon
Cheddarost i skivor
Hamburgerbröd (lättare för barn att äta)
Ostfralla (Franska)

Cole slaw

Shoppinglista & ingredienser
150 g Vitkål
100 g Morot
½ dl Majonnäs
1-2 msk fransk Senap
1-2 msk Ketchup*
1 tsk Salt
1 msk Socker
Svartpeppar

Gör så här:
Strimla vitkålen och gnid in med salt och socker och låt stå och dra i ett durkslag ca 10
minuter. Skala och riv morot och blanda ihop i en bunke tillsammans med vitkål och
övriga ingredienser.

Lyckades inte få in nån bild, men detta äts som hamburgare. Man lägger alltså på köttfärsröran på hamburgerbrödet! Ser väldigt gott ut, ska  bli kul att prova!

Smaklig måltid!

Tjing!

RSS 2.0