Köttfärsgratäng med potatis

Köttfärs och potatisgratäng

Ingredienser (6 portioner/st.)

800 gram

nötfärs mager

1 st

gul lök

3 st

vitlöksklyftor finhackad

1 msk

olivolja el smör

1,5 tsk

salt

1 krm

svartpeppar malen

3 msk

tomatpure

1 msk

kalvfond koncentrerad

2 dl

vatten

1,4 kg

rå potatis

Gratinering

150 gram

riven västerbottensost

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.Bryn färsen i olja eller smör 2-3 minuret.Rör ner lök och vitlök och fräs ytterligare 1 min.Tillsätt salt,peppar,tomatpure,kalvfond och vatten.Låt puttra ca 5 minuter.
  2. Skala och skär potatisen i 1/2 cm tjocka skivor.(Jag använder en mandolin)Varva potatis och färsröran i en smord ugnsform.Strö över ost.Gratinera mitt i ugnen ca 30 minuter.Känn efter om potatisen är klar.( Jag använder en oval glasform 24x35x7 cm.)
  3. Servera tillsammans med bröd och en sallad.

Detta blev supergott!

Fiskpanna

Fin fiskpanna

 

Ingredienser (4 portioner/st.)

1 st

purjolök

1 msk

smör

500 gram

spättafilé

salt och vitpeppar

2 dl

torrt vitt vin

0,5 st

fiskbuljongtärning

2 dl

crème fraiche

6 st

körsbärstomater

60 gram

röd stenbitsrom

1 knivsudd

gräslök

ev. skivad citron

Gör så här

1.        Skiva purjolöken och lägg dem i en panna tillsammans med smöret.

2.        Salt och peppra fisken. Rulla ihop fileérna med köttsidan ut och placera i pannan ovanpå purjolöken,

3.        Hetta upp vinet i en liten kastrull och lös upp buljontärningen.

4.         Häll vätskan över fisken. Sjud pannan under lock i ca. 10 minuter.

5.        Lyft upp fisken med en hålslev och håll den varm.

6.         Vispa ner créme fraichen i pannan koka upp.

7.        Halvera tomaterna och lägg i pannan tillsammans med romen och den varma fisken. Ös över såsen.

8.        Finhacka gräslöken och strö över. Server fisken.


Chipskyckling =S

Sour Cream and Onion Kyckling

Ingredienser (6 portioner/st.)

2 st

grillade kycklingar

1 flaska

mango chutney grön

5 dl

créme fraiche

1 påse

riven cheddarost

1 påse

sour cream onion chips

0,5 st

purjolök

Gör så här

  1. Fin fördela kycklingen och sprid ut den i botten på en braspanna. Helst i ett tjockt lager.
  2. Strimla och lägg över purjolöken och lägg ut ett lager med ost ovanpå.
  3. Blanda Creme Fraichen och Mango Chutney ordentligt, bred ut det ovanpå osten. Strö ut mer ost ovanpå.
  4. Sätt in ugnen i 200 grader i cirka 20-25 minuter eller tills det börjar mörkna.
  5. Ta ut det och strö över med chipsen i ett lager ovanpå och sätt in i ca 5 minuter till. Ta ut och severa. Smaklig måltid. MMMMmmm! För gott!

Soppa igen....

Saffranskryddad fisksoppa med lax och torsk

 

Servera soppan varm tillsamman med en bit gott bröd.

port.

Ingredienser

600 gram sejfiléer

450 gram laxfilé

225 gram räkor, skalade

1,5 st purjolök(ar)

1,5 st vitlöksklyfta(or)

4,5 msk Touch of Taste Hummerfond

3 dl vatten

3,75 dl matlagningsvin, vitt

 

3,75 dl matlagningsgrädde

1,5 dl crème fraiche

1,5 paket saffran

1,5 tsk salt

0,75 krm svartpeppar

1,5 tsk timjan

1,5 tsk basilika

olivolja

Tillagning1. Skär fisken i 3 cm kuber.

2. Strimla purjolöken, finhacka vitlöken och fräs i olja.

3. Tillsätt salt, kryddor, vatten, fond, vin, grädde och crème fraiche och låt sjuda ca 10 minuter.

4. Lägg i fisken, koka upp och sjud tills fisken är klar. Tillsätt räkorna.

Servera soppan varm tillsamman med en bit gott bröd.


Fisksoppa

Kalasgod fisksoppa

Ingredienser (4 portioner/st.)

1 st

hackad gul lök

2 st

vitlöksklyfor

3 st

normalstora morötter

6 dl

vatten

1 dl

vitt vin (kan uteslutas)

2 st

fiskbuljongtärningar

1 paket

kavli kräftost (400g)

2 dl

créme fraiché

400 gram

vit fisk, går bra med fryst fiskblock

salt, cayennepeppar

dill

Gör så här

1.        Fräs löken och morötterna i en kastrull utan att det tar färg.

2.        Späd med vatten och ev vin och lägg i buljongtärningarna.

3.        Låt koka 5-6 min. Späd ev med mer vätska.

4.        Lägg i osten, cremé fraiché och och kryddor och låt koka några minuter till.

5.        Lägg i fisken delad i mindre bitar. Sjud försiktigt tills fisken är precis genomkokt.

6.        Lägg i dill. Smaka av!


Soppa är gott

Currydoftande Köttfärssoppa

 

port.

ca  30  min.

Ingredienser

600 gram köttfärs

3 st gul lök(ar), finhackade

3 st vitlöksklyfta(or), rivna

1,5 st äpple(n), syrligt, skalat och i tärningar

1,5 msk smör

1,5 msk curry

 

1,5 l vatten

4,5 msk Touch of Taste Kalvfond

3 msk tomatpuré

1,5 burk(ar) krossade tomater

3 msk citronsaft

salt och peppar

Tillagning

1. Fräs köttfärs, lök, vitlök och äppeltärningar i smöret.
Strö i curryn och låt den fräsa med ett par min.

2. Tillsätt vatten, kalvfond, tomatpuré, krossade tomater och citronsaft,

3. Smaka av med salt och peppar.Låt soppan småkoka i ca 10 min.

Servera bröd till.


Soppa är gott =)

Familjens bästa kycklingsoppa med pastaskruvar och majs

 

Familjevänlig soppa med mycket smak.

 

port.

ca  15  min.

Ingredienser

4 st kycklingfile’er

2 msk rapsolja

1 tsk curry

2 msk tomatpure’

12 dl vatten

6 dl passerade tomater

 

5 dl matlagningsgrädde el. grädde och mjölk

4 dl majskorn, frysta

4 tärning(ar) hönsbuljong

Peppar o salt

4 dl, pastaskruvar fullkorn, gärna dinkel


till garnering

basilika

Tillagning

1.      Skär kycklingfiléerna i bitar. Bryn i rapsolja.

2.      Tillsätt curry, tomatpuré, salt och peppar.

3.      Häll sedan på vatten, passerade tomater, grädde och lägg i hönsbuljong och pastaskruvar. .

4.       Låt koka 15 minuter. Tillsätt sedan majsen och låt koka några minuter till. Garnera med basilika.


RSS 2.0