Smarrig pastasås

250g färska champinjoner skurna i bitar
2 dl creme fraiche
1/2 dl vitt vin
1 pressad eller riven vitlöksklyfta
100g ädelost
salt
svartpeppar
hackad gräslök

Sjud champinjonerna tillsammans med creme fraichen, vinet och vitlöken
Smula i ädelosten
Smaka av med salt och peppar
Blanda ner gräslöken
Servera med nykokt (gärna färsk) pasta

Grissini

500 500 g vatten
750 750 g vetemjöl special
20 20 g jäst
35 35 g olivolja
20 20 g salt
1 1 st ägg till pensling
flingsalt
ev. örter att strö på

Tips

Rulla gärna bitar av lufttorkad skinka runt stängerna och servera dem tillsammans med en hemmgjord tarpenade.

Gör så här

1. Finfördela jästen i en bunke. Ljumma vattnet till 37 grader (fingervarmt) och tillsätt olivolja och salt.

2. Häll vätskan över jästen och rör tills det löst sig.

3. Tillsätt mjölet och arbeta till en smidig deg.

4. Täck över degen och låt den jäsa i 60 minuter.

5. Dela degen i 30-grams bitar och rulla ut dem till smala stänger på en plåt.

6. Vispa samman ägget i en liten skål och pensla stängerna med det. Strö på till exempel sesamfrön eller örter och flingsalt.

7. Låt jäsa i ytterligare 60 minuter. Sätt under tiden ugnen på 230 grader.

8. När stängerna är färdigjästa, grädda dem mitt i ugnen cirka 30 minuter tills de fått fin färg och känns torra.


Skärgårdssnurror

Ett trevligt drinktilltugg som gärna kompletteras med grissinipinnar, hembakade eller färdigköpta.

1 paket mjukt tunnbröd
500g räkor med skal
1 rödlök
200g philadelphiaost
1 dl majonäs
2 dl finhackad dill
salt
peppar
2 påsar grissini

Skala och hacka räkorna
Finhacka löken
Blanda med ost, majonäs och dill
Salta och peppra efter smak
Bred hälften av blandningen på tunnbröd
Rulla ihop och skär i ca 2 cm skivor
Lägg resten av röran i en skål att dippa grissini i.

Smarr!!!!

Fisk i hollandaise

Fisk i hollandaise

Vilken fisk som helst blir till festmat med en god sås.


Antal portioner: 4

Ingredienser

700 700 g fiskfilé
1 1 förp hollandaisesås
1/2 1/2 dl vispgrädde
2 2 st tomater, skållade och skalade
paprikapulver
2 2 msk gräslök, hackad
salt
Ugn: 225-250°

 

1. Sätt ugnen på 225°. Salta filéerna och dela dem om de är stora. Lägg dem tätt i ugnsform. Hyvla över lite smör och täck med folie. Koka klart mitt i ugnen cirka 20 minuter, kortare tid för mindre fiskar. Slå av spadet.

2. Rör ut såsen med uppvispad grädde och smaksätt med citron. Lägg tomaterna i formen och slå över såsen. Pudra med paprika och gratinera hastigt i het ugn. Strö över gräslöken vid serveringen


Köttfärsgryta

 


 Köttfärsgryta

Det finns egentligen bara en sak att säga om den,
och det är: Mmmmmm!


• 800g Potatis
• 500g Nötfärs
• 2 stora Morötter
• 1 Röd Paprika
• 1 liten Gul Lök
• 1 stor Vitlöksklyfta
• 2 Lagerblad
• 2 msk Tomatpuré
• 5 dl krossade Tomater
• 1 L Vatten
• 1 Oxbuljongtärning
• 1 Grönsaksbuljongtärning
• Salt & nymalen Svartpeppar

Gör så här
1.
Skala och skär potatisen i mindre bitar, ca 2x2 cm.
Lägg i kallt vatten och ställ åt sidan.
2. Skala och skiva morötterna, hacka paprikan grovt och löken fint.
3. Fräs köttfärsen och grönsakerna med lagerbladen och tomatpuréen.
4. Tillsätt krossade tomater, vatten och buljong.
Låt grytan sjuda på medelvärme i 45 min.
5. Lägg i potatisen och låt koka ytterliggare 30 min.
6. Smaka av.

Bjud ett gott bröd till vid servering!


Morotssoppa

 

Den här soppan låter väldigt god, men soppa lagar jag helst inte på sommaren så den får vänta till i höst, men då ska vi sörpla loss på denna!!!!

4 portioner

Chilifraiche
• ½ dl Creme Fraiche
• 2 msk Sweet Chilisauce
• 1 nypa Salt

Gör så här
1.
Rör ihop och kyl.


Krämig Morotssoppa
• 800g Morötter
• 4 dl Vatten
• 2st Grönsaksbuljongtärningar
• 1 L Standard Mjölk
• 1 dl Vispgrädde
• 1-2 tsk Curry
• 2-3 krm malen Ingefära
• Smaka av med Salt och Peppar

Gör så här
1.
Skala och skär morötterna i mindre bitar.
2. Koka morötterna mjuka i buljongen.
3. Mixa slätt och häll tillbaka i kastrullen.
4. Tillsätt mjölken, grädden, curryn och ingefäran.
5. Låt koka upp och smaka av.

Toppa soppan med en klick chilifraiche.
Strö gärna över lite chiliflakes så blir den extra fin!


Rose'pepparbiffar

Här kommer nåt som jag provade själv för första gången i fredags. Mycket gott!

Rosépepparbiffar

Peppriga biffar med en fräsch sås på crème fraîche.

  1 2 4 6 8 10 12

Ingredienser

700 1050 g nötfärs
100 150 g fläskfärs
1 1.5 st gul lök
2 3 msk vatten
salt
malen vitpeppar
smör till stekning
4 6 dl crème fraîche
1 1.5 dl köttbuljong
2 3 tsk grovmalen rosépeppar
Hela rosépepparkorn

http://recept.nu/receptnu/images/pixel.gif

1. Skala löken och riv den fint ner i färsen i en bunke. Arbeta i vatten, salt och malen vitpeppar och blanda till en smidig färs.

2. Sätt ugnen på 200°. Skölj händerna i kallt vatten och forma 12 små biffar. Låt en matsked smör bli brunt i en panna på medelvärme och stek biffarna hastigt en minut på varje sida.

3. Lägg biffarna i en ugnssäker form. Ställ in formen i ugnen och låt den stå i 15 minuter

4. Blanda samman crème fraiche med buljongen i en kastrull. Hetta upp försiktigt och koka upp. Krydda såsen med salt, rosépeppar och vitpeppar. Slå såsen över biffarna och dekorera med hela rosépepparkorn.

 

 

Jag kryddade också såsen med färsk oregano och gräslök. Till detta serverade jag sallad och ris, men det går givetvis lika bra med potatis eller vad du vill!!


Goa grytan

Här kommer vår middag ikväll:

4 port.

ca 500g skinkstek, fläskfile, kycklingfile eller nåt annat kött
1 stor gul lök
1 buljongtärning
3-5dl grädde
1 msk dijonsenap
4 msk hackade färska örter, tex gräslök och persilja

Skär köttet i tunna skivor, salta och peppra
Bryn köttet och lägg det åt sidan
Hacka eller riv löken och fräs den
Tillsätt buljongtärning och grädde
Koka ihop på svag värme några minuter
Rör ner senap och det kryddgröna
Lägg i köttet
Låt det bli genomvarmt
Servera med potatis eller ris och sallad

Lycka till!

Tjing!

Köttfärsspett

Jahaja....äntligen här igen! Sorry att det inte blivit nåt på länge, men hundvalp och sommarlovsbarn har gjort att jag fått mindre tid att sitta....
Här kommer iallafall det vi åt ikväll, och det var riktigt smaskigt!!!

Köttfärsspett

Blanda till en god köttfärs så som du gör till tex köttbullar, men krydda på lite extra med tex vitlök och chilipeppar.
Forma till avlånga "bullar" och tryck igenom ett spett. Fortsätt tills köttfärsen är slut.


Antingen kan du grilla dom eller som jag idag, in i ugnen i 200* tills dom är klara.

Till detta severar jag klyftpotatis som jag kryddat bra och tzatziki.

Supergott och enkelt!



Lycka till!!!


Tjing!

RSS 2.0